Hvordan kan vi forstå spiseforstyrrelsen?

Tvangsoverspisning er en spiseforstyrrelse, hvor den berørte oplever episoder med tvangsmæssige overspisninger efterfulgt af følelser af skam, skyld og væmmelse. Det kan være vanskeligt at forstå, hvilken funktion overspisninger har for den berørte, og hvorfor det er så svært at kontrollere spisningen.

Indholdsfortegnelse

Under en overspisning indtager man en meget stor mængde af mad, også selvom der ikke føles fysisk sult. Oftest indtages maden hurtigere end normalt, og indtil personen føler sig ubehagelig mæt. Selve overspisningen beskrives ofte som en form for trance, hvor man ikke er i stand til at kontrollere, hvad man gør. Nogle oplever at overspisningsepisoder udløses af negative følelser, fx angst, skam eller ensomhed, mens andre fortæller, at overspisningerne kan udløses af lavt blodsukker (fx ved forsøg på at holde slankekur) eller under et måltid, som undervejs udvikler sig til en overspisning.

Mad som redskab til at dulme negative følelser

Det er karakteristisk for mennesker med BED at de har lavt selvværd, depressive symptomer samt negative tanker præget af blandt andet ensomhed, angst, sorg, vrede og tomhed. Negative følelser og tanker er især med til at fremprovokere overspisningsepisoderne, hvor maden bliver dét vedkommende tyer til for at dulme de negative følelser og tanker. Mens overspisningen finder sted, oplever personen en ro, og at disse svære følelser forsvinder eller dulmes. Oplevelsen af ro er dog ofte kortsigtet og erstattes af skam og skyld på grund af overspisningen. De berørte opfatter selv, at de har et misbrugslignende forhold til mad, hvor der udvikler en form for afhængighed af den effekt, som overspisningerne giver dem.  

Et kaotisk spisemønster

Karakteristisk for mennesker, der lider af BED, er at de har et kaotisk spisemønster. Mennesker med BED spiser på deres følelser, fremfor når de er sultne. De spiser, når de er triste, stressede, føler sig forkerte, tom indeni mv. De fleste mennesker med BED ved godt, hvad de bør spise og hvad de ikke bør spise, men de er ikke i stand til at kontrollere det. Den berørte bruger typisk utrolig meget tid på at tænke over, hvornår og hvad han eller hun skal spise og ikke spise. Han eller hun planlægger sine indkøb samt overspisninger såvel som slankekurer. Overspisningerne foregår typisk i skjul for andre mennesker, da de er forbundet med meget skam og skyldfølelse. De skal derfor planlægges nøje, så partneren eller andre familiemedlemmer ikke opdager det.

BED adskiller sig fra andre spiseforstyrrelser

Det tyder på, at BED adskiller sig fra fx anoreksi og bulimi i forhold til den måde, personen opfatter spiseforstyrrelsen på. Personer med anoreksi og bulimi opfatter spiseforstyrrelsen som noget, der harmonerer med deres opfattelse af sig selv, og at spiseforstyrrelsen er noget, der hjælper dem med at fjerne dem fra det, som føles svært eller forkert. Derimod føler personer med BED, at spiseforstyrrelsen gør dem forkerte, og de har generelt et større ønske om at modtage behandling.