Nyhed

Unge med tegn på tvangsoverspisning mistrives mere end deres jævnaldrende

Ifølge ny dansk forskning kæmper mange unge, der har symptomer på spiseforstyrrelsen BED, også med andre alvorlige mentale problemer som depression og selvmordstanker.

En større ung kvinde sidder på sin yogamåtte og kigger ned på sine samlede fødder.

Tanker, der konstant kredser om mad og det næste måltid. Tvangsmæssige overspisninger, der fortsætter, selvom maven gør ondt, og ind til følelserne af skam, skyld og væmmelse tager over. Spiseforstyrrelsen tvangsoverspisning – også kaldet binge eating disorder (BED) – er en alvorlig psykisk lidelse, der har store konsekvenser for de ramte. Et nyt studie peger på, at unge med tvangsoverspisning ofte også kæmper med andre alvorlige mentale problemer.

BED: Ret til behandling

Mennesker med BED har ret til behandling. Men i dag er der kun plads til at behandle færre end 1 ud af 100 i psykiatrien om året!

Læs mere og skriv under på vores kampagne for mere behandling til mennesker med BED >>

Tvangsoverspisning har længe været opfattet som en sygdom, der først rammer i voksenlivet, men stadig flere undersøgelser peger på, at lidelsen starter langt tidligere. Derfor har et nyt dansk forskningsprojekt undersøgt det mentale helbred hos 16-17-årige med symptomer på BED. Konklusionen i projektet, der netop er blevet offentliggjort i tidsskriftet International Journal of Eating Disorders, er nedslående.

Om undersøgelsen

Undersøgelsen er lavet i et samarbejde mellem Sofie Thor Andersen fra Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade, Else Marie Olsen fra Center for Klinisk Forskning og Forebyggelse og Psykiatrisk Center Ballerup, Katrine Strandberg-Larsen fra Københavns Universitet, Anne Mette Skovgaard fra Syddansk Universitet, Martin Køster Rimvall fra Region Hovedstaden og Region Sjælland, og Lene Meyer fra Københavns Universitet.

2.509 unge fra den såkaldte Copenhagen Child Cohort (CCC2000), har besvaret et online spørgeskema om mentale vanskeligheder, inklusive symptomer på BED og selvvurderet indvirkning af mad- og vægtrelaterede tanker og adfærd. De oplysninger om sociodemografiske faktorer, som indgår i undersøgelsen, er hentet fra nationale registre.

”Unge med tegn på tvangsoverspisning mistrives i højere grad end deres jævnaldrende. Vi ser blandt andet, at flere af dem har symptomer på depression sammenlignet med andre unge, de har lavere livskvalitet, og langt flere har selvmordstanker. Der er tale om en forpint gruppe unge mennesker, der har brug for behandling for deres spiseforstyrrelse og hjælp til at håndtere deres øvrige psykiske udfordringer,” fortæller Else Marie Olsen, som er seniorforsker og afsnitsledende overlæge ved Psykiatrisk Center Ballerup i Region Hovedstaden. Else Marie Olsen er hovedansvarlig for den aktuelle undersøgelse, som er en del af 16-17-års-undersøgelsen af ’Copenhagen Child Cohort 2000’.

Risikoen for selvmordstanker er mere end dobbelt så stor for unge med symptomer på tvangsoverspisning sammenlignet med andre unge, konkluderer undersøgelsen.

Selv unge med få symptomer har det markant dårligere end andre unge

Undersøgelsen bygger på svar fra 2.509 16-17-årige, som er blevet spurgt ind til deres symptomer på tvangsoverspisning, deres mentale helbred og deres forhold til mad og vægt. 3,6 procent af pigerne og 1,2 procent af drengene i undersøgelsen har symptomer på BED svarende til diagnosen, mens 3,9 procent af pigerne og 1,1 procent af drengene i undersøgelsen rapporterer om symptomer på BED uden at leve fuldt ud op til diagnosen.

”Det har overrasket os, hvor mange af de unge, der har symptomer på tvangsoverspisning. Samtidig viser undersøgelsen, at uanset om de unge lever fuldt ud op til diagnosen for tvangsoverspisning, eller om de alene rapporterer om nogle af symptomerne, så har de et ringere mental helbred end deres jævnaldrende. Vi kan blandt andet se, at negative tanker om mad og vægt fylder lige så meget for de unge, som ikke lever op til samtlige kriterier for spiseforstyrrelsen, som dem, der lever op til diagnosekriterierne,” siger Sabine Elm Klinker. Hun er vicedirektør i Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade, som har været med til at lave den aktuelle undersøgelse om BED blandt unge.

”Det er altså ikke kun de unge, der opfylder alle diagnosekriterier for tvangsoverspisning, der har brug for hjælp og støtte til at komme til at trives. Alle, der arbejder med trivsel blandt børn og unge, bør være opmærksomme på symptomer på en spiseforstyrrelse, så barnet eller den unge tilbydes den rette hjælp,” siger Sabine Elm Klinker.

Her kan du læse forskningsartiklen i International Journal of Eating Disorders.

Viden
BED kvinde sidder på gulvet, op ad en væg og kigger ind i kameraet.

Her kan du læse om spiseforstyrrelsen tvangsoverspisning, også kendt som BED.

Tvangsoverspisning blev en anerkendt diagnose i Danmark i januar 2022.

Det mener vi hos Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade

Vi mener, at alle børn og voksne, der lider af tvangsoverspisning, skal tilbydes behandling. Derfor bør der afsættes langt flere midler til at udvikle relevante offentlige tilbud i både kommuner, regioner og civilsamfundsorganisationer som vores.

Alle kommuner bør gennemgå deres indsatser rettet mod børn og unge med høj vægt og overveje, hvordan det sikres, at de børn og unge, der har brug for behandling for en spiseforstyrrelse, findes og tilbydes den rette hjælp.

Blandt andet bør alle børn med høj vægt screenes, inden der sættes ind med tiltag, der har til formål at reducere deres vægt, så børnene ikke risikerer at udvikle en spiseforstyrrelse eller forværre en eksisterende spiseforstyrrelse. Vi har udviklet et screeningsværktøj, som er tilgængeligt for alle, og vi anbefaler, at alle kommuner bruger værktøjet til at screene børn og unge med høj vægt for at sikre, at de, der har tegn på en spiseforstyrrelse, får den rette hjælp.

Samtidig bør kommuner og regioner udvikle tilbud målrettet børn med symptomer på tvangsoverspisning. Der findes ingen anerkendte behandlingsmanualer eller tilbud til børn med tvangsoverspisning, men en dedikeret medarbejder med forståelse for spiseforstyrrelsen vil for mange kommuner været et relevant sted at starte.

Tænketanken Mandag Morgen præsenterede i 2022 sammen med Kompetencecenter for Spiseforstyrrelser et debatoplæg om BED hos børn. I oplægget gennemgås den eksisterende viden om BED blandt børn – og der peges på de områder, hvor der er behov for mere viden. Læs mere på på Mandag Morgens hjemmeside.

BED: Ret til behandling

Op mod 50.000 danskere lider af BED (tvangsoverspisning). Men lige nu er der ikke engang 400 pladser til behandling af BED i psykiatrien om året. Det betyder, at der er plads til færre end 1 ud af 100 med BED. Det er alt, alt for få pladser – og det har store menneskelige omkostninger!

Mange, der lider af BED, oplever stor mistrivsel med negative følelelser som skam, lavt selvværd og en følelse af at være forkert. Mange fortæller om, at de mødes af fordomme og diskrimination, hvilket kan føre til isolation, ensomhed, depression og selvmordstanker.

Personer, som er diagnosticeret med BED, har ret til behandling! Derfor kræver vi, at politikerne på Christiansborg sikrer de nødvendige midler, så flere kan få behandling.

Læs mere, og skriv under på vores krav om flere behandlingstilbud her >>