Selvskade – et fysisk udtryk for psykisk mistrivsel blandt børn og unge

En undersøgelse af selvskade blandt børn og unge foretaget af Børns Vilkår i samarbejde med Trygfonden viser, at selvskade og mistrivsel hænger uløseligt sammen. Ifølge undersøgelsens resultater er selvskade en udbredt måde at håndtere psykisk mistrivsel på for børn og unge. Undersøgelsen viser, at mere end hver femte (21%) på tværs af køn har skadet sig selv, uden at de ville prøve at tage deres eget liv. Selvskade er mest udbredt blandt piger, hvor flere end hver fjerde (28%) på et tidspunkt har skadet sig selv, mens tilsvarende blandt drenge gælder for hver syvende (14%).

Blandt unge, der oplever 5-8 symptomer på selvskade, er sandsynligheden for, at den unge har skadet sig selv, 4,9 gange større sammenlignet med unge, der ikke oplever symptomer på mistrivsel. Er der tale om en ung med en psykiatrisk diagnose er sandsynligheden 2,5 gange større. Derudover fremgår det, at mere end hver tredje blandt dem, der på et tidspunkt har skadet sig selv, har gjort det mere end seks gange det seneste år, mens hver syvende har gjort det mere end 20 gange. Samtidig viser undersøgelsen, at det kan være afgørende, at børn og unge har nogle at tale med, når livet er svært. 7% af drengene og 4% af pigerne angiver, at de ikke har nogle at snakke med, og mere end halvdelen af dem har skadet sig selv. Børns Vilkår vurderer derfor, at selvskade er mere end tre gange så sandsynligt blandt børn og unge, der ikke har nogle at tale med. Ligeledes sætter undersøgelsen fokus på, hvordan familieforhold, risikofaktorer (kropsutilfredshed, lavt selvværd og spiseforstyrrelser) og sociale fællesskaber har betydning for udbredelsen af selvskade blandt børn og unge.

Udbredelsen af selvskade og sammenhængen mellem selvskade og mistrivsel afspejler sig ligeledes i antallet af samtaler om selvskade på BørneTelefonen, der er Børns Vilkårs rådgivningstelefon. I 2020 handlede mere end 2.300 samtaler om selvskade, heraf flest af samtalerne var med piger og 18+ årige.  Fælles for samtalerne var, at de ofte handlede om de overvældende og truende psykiske smerter og mistrivsel, som barnet og den unge oplever i forbindelse med selvskaden, og ikke direkte om selvskade.

Rapporten bygger på børn og unges egne henvendelser til BørneTelefonen samt en spørgeskemaundersøgelse blandt Børns Vilkårs skolepanel basereret på 706 besvarelser indsamlet i perioden fra oktober til november 2019.

Emne