Gode råd til dig, der gør skade på dig selv

Hver dag taler vi med børn og unge, der skader sig selv. Mange fortæller, at de gerne vil stoppe med at selvskade, men at det er svært. Derfor søger de støtte og gode råd til, hvad de kan gøre.

Ung pige ser utilfreds og tænksom ud, mens fire andre står og snakker bag hende

Tal med nogen

Første skridt på vejen er, at du fortæller nogen om selvskaden. Til en start kan det måske være til vores rådgivning, hvor du gratis og anonymt kan ringe, chatte eller sms'e med en frivillig rådgiver. Vores rådgivere vil altid gerne lytte og støtte dig i at sætte ord på din situation. Du kan eventuelt gemme chatten eller sms'erne, så du kan vise det til den, du beslutter at fortælle det til. Det ved vi, at nogle synes er en hjælp. 

Når du skal finde en person at fortælle det til, så tænk over hvem du er mest tryg ved. Måske er det dine forældre, men det kan også være din fodboldtræner eller en ven, studievejleder eller lærer. Start fx samtalen med at sige: "Jeg har noget vigtigt, jeg gerne vil fortælle dig, men jeg synes, det er svært at sige. Jeg har brug for, at du lytter og tager dig god tid."  

Vi anbefaler, at du taler med en voksen, fordi det kan være svært for andre unge at finde ud af, hvordan de bedst kan hjælpe, og dermed kan det blive et stort ansvar.

Vær venlig mod dig selv

Når du skader dig selv, er det en måde at håndtere svære følelser og tanker på. Selvom du gerne vil, så er det svært at stoppe med at selvskade fra den ene dag til den anden. Vi betragter selvskade som en mestringsstrategi til at håndtere svære følelser, og før du kan undvære denne strategi, skal du lære at håndtere dine følelser på andre måder.

I vores rådgivning taler vi med mange om, at det kan være en lang proces at stoppe - og nogle dage kan du falde i og skade dig selv. Du skal vide, at du ikke er alene om have det sådan. Prøv, om du kan være mild, venlig og tålmodig overfor dig selv og acceptér, at det tager tid.

Hold øje med dig selv

Der er sjældent en enkelt eller simpelt grund til, at du skader dig selv, men det er vigtigt at være opmærksom på, hvorfor du begyndte, og hvad der kan udløse selvskaden. Vi taler fx med børn og unge, som fortæller, at de gør skade på sig selv, når de kommer i konflikt med fx venner eller forældre. Det kan også være, når de føler sig ensomme eller utilstrækkelige, fordi de bliver mobbet i skolen, står overfor en stor eksamen eller omvæltninger i livet.

Prøv, om du kan lægge mærke til, hvad der sker på de dage eller i de perioder, hvor du mærker behovet for selvskade. Hvad er det for følelser, du har, og er det nogle af de samme ting eller situationer, der går igen? Prøv at skrive det ned, så du kan holde øje med eventuelle mønstre, og hvilke situationer du især skal være opmærksom på.

Afprøv andre strategier

Vi har alle sammen forskellige måder at håndtere følelser og modgang i livet, og vi ved, at selvskade kan opleves som den umiddelbart bedste løsning på en svær situation. Mange af dem, der bruger vores rådgivning, fortæller, at selvskaden giver dem en pause eller en oplevelse af ro, lettelse og kontrol, men også at denne virkning hurtigt afløses af negative følelser som ensomhed, skyld og skam.

Derfor foreslår vi, at du afprøver andre strategier, som kan træde i stedet for selvskaden - og som ikke er farlige. Fra andre, der har erfaring med selvskade, hører vi blandt andet, at det kan være en hjælp at:

  • Ringe til en ven/veninde/familiemedlem
  • Kontakte vores telefon-, chat- eller sms-rådgivning
  • Gå/løbe en tur
  • Høre din yndlingsmusik eller en lydbog
  • Spille spil på telefonen
  • Lave perleplader
  • Se din yndlingsserie.

Prøv dig lidt frem. Måske har du også selv idéer til, hvad der kunne være hjælpsomt for netop dig. Husk, at de alternative strategier aldrig kan stå alene. Det er vigtigt, at du holder øje med, hvad der udløser behovet for selvskade, så du kan få hjælp til at arbejde med grundene til, at du gør skade på dig selv.

Lav en plan

Selvom du gerne vil stoppe med at skade dig selv, så kan der være dage, hvor du overvældes af tanker og følelser, som giver dig trang til at selvskade. Når det sker, kan det være hjælpsomt at have en konkret plan for, hvad du vil gøre i stedet for. Hvis du bliver i situationen, kan trangen til at selvskade vokse, men hvis du kan aflede dig selv og gør noget andet, så kan du give dig selv en pause fra de svære følelser. På den måde kan trangen til at selvskade mindskes.

Lav en plan med tre til fem alternativer til selvskade, som er hjælpsomme for dig. Skriv fx planen ned i noterne på din mobiltelefon, eller brug app'en 'Min Plan', så du altid har den ved hånden. Hvis du kan lide at være kreativ, så klip og dekorér et eller flere kort med planer, som du kan have liggende i din pung.

Du kan også downloade app'en 'SAFE RSJ'. App'en er gratis og indeholder forslag til, hvad du kan gøre i stedet for at selvskade. Du kan like de aktiviteter, der virker bedst for dig, så du får dit eget lille bibliotek over lindrende og afledende metoder.

Søg professionel hjælp

Vi mener, at mennesker, der skader sig selv, har brug for hjælp og støtte. Det er vores erfaring, at selvskade sjældent går over af sig selv, og hvis du har gjort skade på dig selv igennem en længere periode, så skal du søge professionel hjælp. Selvom selvskade ikke er en officiel diagnose, så er det altid en god idé at henvende sig hos din egen læge. Din læge kan vurdere, om du skal udredes i psykiatrien, eller om det ville være mest hjælpsomt for dig at gå i et forløb hos en psykolog eller psykoterapeut.

Da det for mange er et stort skridt at gå til lægen, anbefaler vi, at du forbereder dig på, hvad der er vigtigt for dig at få sagt, men også at du tager en veninde, ven, kæreste eller forælder med som støtte. Vedkommende kan hjælpe dig med at få fortalt, hvad der er vigtigt, men også lytte og huske, hvis du bagefter bliver i tvivl om, hvad lægen har sagt.

Du er også velkommen til at bruge vores rådgivningstilbud.

 

Emne