Jeg skal tale med lægen om min spiseforstyrrelse

Det er vigtigt, at du taler med din læge, hvis du er bekymret for, at du er ved at udvikle en spiseforstyrrelse. Men mange er nervøse for samtalen, og derfor kan det være rart at føle sig godt klædt på inden.

To unge kvinder taler sammen under træer

Tag din situation alvorligt

Hvis du synes, at tanker om mad, krop og vægt fylder for meget i dit liv, og du er bekymret for dig selv, så tal med din læge. Nogen kan blive i tvivl om, hvorvidt de har det dårligt nok til at gå til lægen, fordi de føler, at de trænger sig på og er bange for at tage tiden fra 'rigtigt' syge mennesker.

Det er helt normalt at tænke sådan, men det er vigtigt, at du reagerer. Det viser, at du tager dig selv alvorligt og gerne vil have hjælp. Det er lægens opgave at tale med dig, når du har det svært, og lægen er der for at hjælpe dig. For det kan være svært at vurdere selv – især med en spiseforstyrrelse. Jo hurtigere du får hjælp hos din læge, jo hurtigere kan du få det bedre.

Det er normalt at være nervøs

Det er helt normalt at være nervøs, når du skal tale med lægen om en mulig spiseforstyrrelse. Måske føler du, at det er flovt, eller måske er du i tvivl, om lægen overhovedet vil lytte og forstå dig. Men husk, at din læge er vant til at tale med mennesker om svære og følsomme emner – også om spiseforstyrrelser.

Hvis du har mod på det, kan du dele din nervøsitet med lægen i starten af samtalen. På den måde kan lægen bedst muligt hjælpe dig, så det bliver en god oplevelse.

Forberedelse

Inden samtalen kan det være en god idé at tænke over, hvad der er vigtigt for dig at fortælle. Generelt vil lægen være nysgerrig i forhold til, hvad du oplever i forhold til mad, krop og vægt, og hvad der bekymrer dig. Prøv, om du kan beskrive dine tanker og handlinger så konkret som muligt.

Du kan fx forberede dig på disse spørgsmål:

Kaster du op? Har du mange regler for din spisning? Har du tabt dig, og hvis ja - hvor meget? Føles din træning tvangspræget? Har du episoder med overspisning? Er du bange for at miste kontrollen over din spisning? Hvor ofte har du det sådan, og hvor længe har det stået på? Hvis du er en pige/kvinde - har du da regelmæssig menstruation? Er du ofte på slankekur? Har du det svært i dit liv for tiden? Hvordan trives du generelt?

Skriv det ned

Hvis du er bange for, at det bliver svært at fortælle lægen, hvordan du har det, så kan det være en hjælp, at du på forhånd skriver det ned, du gerne vil sige. På den måde kan du støtte dig til dit papir og sikre dig, at du får fortalt det, der er vigtigt for dig. Hvis du går helt i stå, kan du måske give papiret til din læge, så han/hun sammen med dig kan læse det, du har skrevet.

Tag en ven eller et familiemedlem med

For mange er det en god støtte at have en ven/veninde eller et familiemedlem med til lægen, når de skal tale om noget, der er svært. Det kan både være en støtte under selve samtalen, men for mange er det også en stor hjælp bagefter at have haft et par ekstra øre og øjne med. Det er godt at have en anden til at huske det, der blev sagt, hvis du skulle blive i tvivl.

Tal gerne med personen, som du tager med, om, hvilken rolle, du ønsker, han/hun skal have ved lægebesøget. Skal vedkommende blot være der for at skabe tryghed for dig? Skal vedkommende hjælpe dig med at fortælle, hvis det bliver svært? Skal vedkommende skrive eventuelle aftaler med lægen ned?

Du kan godt tage til lægen alene

Du kan godt bestille tid og tage til lægen alene. Hvis du er under 18 år, kan du gå til lægen uden dine forældre, men vær opmærksom på, at lægen som udgangspunkt ikke har tavshedspligt over for dine forældre. Hvis du er i tvivl om eller bekymret for, at lægen vil fortælle noget til dine forældre, så start eventuelt samtalen med at sige det. Hvis du er over 18 år, har lægen tavshedspligt og må derfor ikke give oplysninger videre uden dit samtykke.

Hvis du ikke har en god oplevelse

Tilliden mellem dig og din læge er vigtig. Hvis du ikke har en god oplevelse hos din læge, er der flere ting, du kan gøre. Du kan bede om en ny tid, hvor du fortæller, at du ikke følte dig set og hørt ordenligt. Det kan være en god idé at tage en ven/veninde eller et familiemedlem med som en støtte.

Du kan også undersøge, om der er andre læger i dit eventuelle lægehus, som du kan få en aftale med i stedet for.

Derudover har du altid mulighed for at skifte læge, hvis du er over 15 år. Du kan skifte læge via www.borger.dk. Det koster 200 kr.

Kontakt os

Hvis du er i tvivl om, hvad du skal sige til lægen, eller du har brug for at dele dine tanker og følelser efter samtalen, er du altid velkommen til at kontakte vores rådgivning. Vi vil meget gerne tale med dig både før og efter dit lægebesøg og støtte dig i processen med at søge hjælp.