Debat

Der er en skrigende mangel på viden

Politikerne på Christiansborg skal udarbejde en 10 års plan for psykiatrien. Det omfatter alle psykiske sygdomme, depression, angst, stress, selvskade og spiseforstyrrelser, for bare at nævne nogle af dem. Fælles for mistrivsel hos børn og unge samt for psykisk sygdom er imidlertid at vi ved alt for lidt om, hvordan vi forebygger, behandler og sikrer recovery.

Vi vil opfordre til at 10 års planen bruges til at styrke viden om psykisk sygdom. På området for spiseforstyrrelser er den bedste og mest oplagte løsning at skabe et uafhængigt og stærkt videnscenter for spiseforstyrrelser. Der kan få opgaven at sætte forskning i gang, samle forskning op og formidle viden til alle aktører.

Ser man på tal fra andre lande så er der her et eksempel fra Australien, hvor en organisation (The Butterfly Foundation) i 2015 udgav en rapport, der konkluderede at de samlede omkostninger i Australien til spiseforstyrrelser i 2012 var på ca. 70 milliarder australske dollars, at ca. 3,5 % af befolkningen led af en spiseforstyrrelse, at 1 ud af 4 af dem der har en spiseforstyrrelse får en diagnose og behandling og at der havde været næsten 2.000 dødsfald relateret til en spiseforstyrrelse. Hvis disse tal kan oversættes direkte til danske forhold ville det betyde, at spiseforstyrrelser koster det danske samfund 425 dødsfald årligt, at 200.000 danskere lider af en spiseforstyrrelse og at det koster samfundet 75 milliarder danske kroner årligt. Men problemet med de tal er jo, at vi ikke ved om det er rigtigt.

Der er ingen der ved, hvordan det er i Danmark

Og det er her vi kommer tilbage til at debatten skal bygge på viden. Alt for mange af de tal vi har for forekomster i Danmark er estimater, der bygger på hvordan det er i andre lande, på internationale undersøgelser. I det danske samfund er der en stor viden om spiseforstyrrelser, men denne viden er ikke samlet et sted. Der er brug for yderligere forskning i alle psykiske sygdomme – og et område som spiseforstyrrelser, der er i vækst i mange vestlige lande kalder på mere forskning, mere forskningsformidling, erfaringsformidling – kort sagt mere af alt!

Behov for et Nationalt videnscenter for spiseforstyrrelser

Vi har derfor brug for et nationalt videnscenter for spiseforstyrrelser. Et videnscenter som dels kan samle, og validere, al den viden vi har forskellige steder i samfundet og som kan lave nye analyser, så alle beslutninger der bliver truffet bliver det ud fra opdateret og valideret viden.

Politikerne på Christiansborg skal nu i gang med at udarbejde en 10 års plan for psykiatrien i Danmark. Det eneste tal på området, som er helt sikkert er, at der er 11.700 danskere som er diagnosticeret med en spiseforstyrrelse i Danmark i en 5 års periode. Men dette tal dækker jo kun dem, som har fået en diagnose. Hver gang eksempelvis Børnerådet spørger de unge, er der skræmmende mange, der har risikoadfærd. Men vi ved fortsat alt for lidt om hvem af de mange unge, der udviser risikoadfærd, udvikler en egentlig spiseforstyrrelse.

LMS mener derfor, at det første vi skal gøre på vores område det er at danne et nationalt videnscenter for spiseforstyrrelser. Et videnscenter, som kan levere den viden som mangler. Et videnscenter der kan levere de grundtal der skal til for at alle danskere med en spiseforstyrrelse får den behandling de har krav på.