Nyhed

Rekordmange samtaler i rådgivningen i 2022

2022 blev et år, hvor vi igen oplevede en stor efterspørgsel på hjælp og støtte fra både børn, unge og voksne, der er berørt af spiseforstyrrelse og selvskade. Især får vi mange flere henvendelser fra unge på 10-15 år.

Pige med mobiltelefon

"Jeg vil godt snakke om selvskade. Jeg går med tankerne og jeg har været tæt på at lave selvskade. Jeg føler aldrig, at jeg bliver god nok eller at jeg gør tingene godt nok, og så får jeg lyst til at skade mig selv."

Citatet kommer fra en af de mange unge, der fik hjælp af en frivillig rådgiver hos Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade i 2022. Et stigende antal børn, unge og voksne fra hele landet har kontaktet os i 2022 for at få støtte og rådgivning. I alt har vi registreret en stigning på 16 % flere henvendelser sammenlignet med 2021.

De mange henvendelser skyldes dels, at vi i februar 2022 udvidede åbningstiden for vores chat- og SMS-rådgivning fra kl. 16-19 til kl. 9-19 om torsdagen. Men det skyldes også, at flere unge mistrives og har brug for hjælp og støtte for at håndtere de svære følelser. 

Andelen af 10-15-årige vokser

Vi oplever særligt en stigning i andelen af børn og unge mellem 10-15 år, der kontakter os. Og som noget nyt oplever vi også henvendelser fra børn under 10 år. Det er børn, der mistrives på grund af problemer i familien, i skolen eller med forældrene – og som oplever, at selvskaden tager opmærksomheden fra det, der gør ondt og fylder inde i hovedet, eller at spiseforstyrrelsen begynder at tage kontrol med deres liv. Andre børn kontakter rådgivningen, fordi de enten er bekymret for en forælder eller en ven eller veninde og har brug for råd til, hvordan situationen kan håndteres. 

Samtaler om selvskade fylder mere 

"Jeg blev klogere på, hvad der gik forud for de situationer, hvor jeg skadede mig selv, og det gav mig tid til at vælge at gøre noget andet, fx ringe til en ven, i stedet for. Jeg har ikke selvskadet i 200 dage nu.”  

Sådan lyder det fra en af de unge, der har været igennem et samtaleforløb hos os. Selvom spiseforstyrrelserne anoreksi, tvangsoverspisning (også kaldet BED) og bulimi stadig er de emner, flest brugere henvender sig til os om, oplever vores rådgivere også en tendens til, at samtalerne om selvskade fylder mere. 

De børn og unge, der kontakter os, fortæller blandt andet, at de gør skade på sig selv, når de kommer i konflikt med fx venner eller forældre. Det kan også være, når de føler sig ensomme eller utilstrækkelige, fordi de bliver mobbet i skolen, står overfor en stor eksamen eller oplever store omvæltninger i livet.⁠ Selvskaden kan se meget forskellig ud, men typisk ser vi unge, der skærer, brænder, slår, kradser eller bider sig selv. De fleste er mellem 13 og 16 år første gang.

Stigningen skyldes både, at stadig flere unge mistrives og tyr til selvskade for at håndtere svære følelser. Men det skyldes også, at de unge og deres forældre ofte oplever, at de ikke kan få hjælp andre steder. Da selvskade ikke er en selvstændig, klinisk diagnose i Danmark, findes der sjældent passende offentlige tilbud til de unge. 

Rekordstor stigning i henvendelser på chatten 

Størstedelen af rådgivningssamtalerne foregik i 2022 over telefonen, men vi oplevede også en markant stigning i henvendelser på chatten, der steg med mere end 40 % fra 2021 til 2022.

Vi ved, at netop chatten er den kanal, mange børn og unge foretrækker, når de henvender sig til rådgiverne. For de unge er chat-funktionen en intuitiv måde at kommunikere på, og graden af anonymitet gør, at chatten opleves som et trygt sted at dele sine svære tanker.